Bra bilder

Text och bild: Staffan Castegren

j1(Klicka på bilderna för att förstora dem)
En marsdag i Vinterviken med sol mot de gamla tegelväggarna och ljustörstande proselyter som hedrar den uråldriga svenska religion som kallas våren.

j2På Carl Eldhs museum i Bellevue råder egentligen fotoförbud, men jag var tvungen att smussla fram min lilla kamera när jag såg alla reflexerna i monterglaset.

j3Teknologer är ett speciellt släkte med en nästan queerartad benägenhet att klä ut sig. De här två ställde villigt upp med sin mundering framför kameran.

j4De här två såg jag genom fönstret utanför ett apotek på Götgatan när de smörjde sig med sin nyköpta solkräm. De såg så himla goda, för att inte säga renhjärtade ut.

j5En obegriplig grej på en kaj ute vid Ropsten. Rost och murket trä har en märklig skönhet som talar på ett nytt språk i vår ytskiktsrenoverade nutid.

j6Denna dam visar glatt upp sitt fynd på Aspuddens långa loppis. Begagnade gosedjur har ett insatt kapital av kvalster och kärlek som förräntar sig på oklart sätt.

j7Mera speglingar. Jag tog bilden inifrån fyrans buss på Långholmsgatan. Mannen i den vita kostymen och brädåkaren är ”på riktigt” mellan bussrutans och skyltfönstrets reflexer.

j8I Color run springer man ett lopp och med jämna mellanrum får man en färgdusch. Jag fattar kanske inte riktigt poängen, men tjejerna var glada.

j8bFörtjusta turister på Götgatan i oväntat möte. På Twitter och Facebook lever sedan minnena en tid innan de sjunker undan i flödet och försvinner.

j9Jag lekte med tanken att retuschera bort de fula teveantennerna. Skorstenarnas ännu bruna koppar och kyrkans grönärgade skulle vinna på det. Men jag avstod som synes.

j10En ensam skuggboxare vid Klara sjö, och alla detaljer: en förtöjningsring, vågskvalpsmärken, den färgmarkerade stegen, kongresshallens namn och talet 100 på kajkanten.

j11I augusti 2014 fick hundra nazister från SvP demonstrera i Stockholm. Vi 14 000 motdemonstranter hölls tillbaka av hundar hästar och brandbilar.

j12Kyla, tristess och mobiltelefon en novemberdag nånstans i Västsverige, jag passerade på väg till Göteborg. Det här är också en bild av det mångkulturella Sverige.

j13Vårsalongen på Liljevalchs. Jag brukar inte smygfotografera folk, men hon var så fin i sin röda jacka. Mannen i randig tröja ser vaksamt på mig.

j13bVälorganiserad fest i vår lilla park, Blekingetäppan. Det var inga jag kände, men jag råkade passera och bad att få ta en bild.

j14En av trapporna som leder upp till Stigberget målad av vårligt eftermiddagsljus. Den stora hunden har upptäckt att det är en hund på väg ner.

j15En skamlös turistbild från Visby. Men det är något speciellt med ljuset på Gotland. Om man tar bort cyklarna skulle det lika gärna kunnat vara nånstans i Afrika.