Historia

slow2Klisterlapp i tunnelbanan.

Och vad är kulturell slow food?
Kulturell slow food går direkt från människa till människa med så lite processande som möjligt. Jag är en gatumusiker i en digital tunnelbana. Vårt möte ska vara fritt och kravlöst. Jag är den jag är och försöker inte vara mer. Du gör som du vill, stannar eller åker vidare till nya stationer.

Kulturell slow food ska vara närproducerad. All musik och all högläsning är inspelad i mitt vardagsrum. All litteratur jag läser kommer från min bokhylla. Det handlar om ett personligt tilltal från mig till dig. Ibland är jag lite respektlös. Kultur får tolkas på många sätt.

Gamla Fritext
Domänen fritext är gammal med internetmått mätt. Det var på 90-talet jag lade ut en samling skrivregler. Därefter blev det en svensk grammatik, och sedan en massa historia och musik. En kamrat, Lars Berglund i Mariefred, hjälpte mig med matte, fysik och kemi.

Gamla Fritext är omodernt uppbyggd och jag går inte i land med att göra om den. Och kanske ska jag inte det heller. När jag nu jobbar med den nya avdelningen får gamla Fritext ligga kvar, orört som ett gammalt museum med skön patina. Där finns en massa material som absolut kan kallas kulturell slow food, trots att uttrycket inte var uppfunnet då.

Det finns vissa ord som jag gillar. Ett är ideell. Ett annat är folkbildning. Ett tredje ord är solidaritet, här på Fritext har rasister, homofober och kvinnohatare inget att hämta. Jag tror på humanismen, på socialismen och på alla människors lika värde.