FriText Förlag

Välkommen till Fritext förlag. Här har jag samlat mina skriverier, romaner, artiklar, noveller och dikter i pdf-format. Du kan ladda ner dem i en läsplatta, eller skriva ut dem på en A4-skrivare. Och som du vet, på Fritext är allt gratis.

Texterna kommer inte ges ut i bokform. Jag har skickat till förlagen genom åren och några böcker har det blivit, men nu försöker jag inte mer. Jag är en äldre, bildad herre, och jag förstår att det är tre fel redan från början, så varför bry sig.

En bok är dessutom så definitiv. När den väl kommit ut kan man inte ändra i den. Här kan jag fortsätta att redigera så mycket jag vill. Nedan hittar du till exempel en diktsamling som heter 23 dikter. Den hette 21 dikter tidigare. Vi får se vad den heter om några månader.

Det här är alltså mitt Work in progress, ett pågående kreativt arbete inför öppen ridå. Det är ett sätt att försöka hitta nya läsare och sprida mina texter och sånger. Kom gärna hit igen. Här händer det nya saker hela tidenBöckerna

Om du klickar på länkarna nedan öppnas de i en pdf-fil. Då kan du välja i ditt pdf-program om du bara vill läsa dem direkt på din dator eller om du vill ladda ner och spara dem.

15 sonetter

Sonetter är rimmad dikt med 14 rader. 2 strofer med 4 rader och två strofer med 3 rader. Det här är en gammal diktform, Petrarca och Shakespeare är två förebilder. Många har genom åren velat skriva sonetter om sin tid, och nu står jag här med mina försök.
Nedladdningsdata: 18 sidor med färgillustrationer ca 2,6 mb.

25 waka från Södermalm

En Waka är en gammal japansk diktform som jag tycker mycket om. Man kan säga att den passar en flanör. Man ska ha tid att se sig om och reflektera över tillvaron. Man har bara fem rader och 31 stavelser att röra sig med, så man får väga orden. Dessa verser har anknytning till Södermalm i Stockholm, vilket ju framgår av titeln. Med varje dikt följer ett foto som jag tagit under mina promenader.
Nedladdningsdata: 27 sidor med färgillustrationer, ca 3,3 mb

23 dikter

Den här diktsamlingen har naturligtvis sitt namn efter Tomas Tranströmers första samling, 17 dikter, från 1954. Någon ytterligare jämförelse finns det knappast skäl att göra. Det mesta jag skriver handlar om kärlek, natur eller politik. Så är det med de här dikterna också.
Nedladdningsdata: 29 sidor med färgillustrationer, ca 1,5 mb

Med hjärtat till vänster

Detta är en samling artiklar som jag skrivit genom åren. De flesta är politiska, men det finns även kåserier, essäer och allmänna betraktelser. Gemensamt är en humanistisk grundsyn och den konsekventa vänsterhållningen.
Nedladdningsdata: 90 sidor med färgillustrationer, ca 4,7 mb.

Korta historier

De här är litterära texter, men jag vill inte kalla dem noveller. De är svåra att kategorisera med få ord. Här är några titlar: I huvudet på en sverigedemokrat, Birgitta Stenberg går och badar, Förhörd av Martin Beck. Man kanske kan kalla det fanfiction. Jag vet inte, läs själva.
Nedladdningsdata: 51 sidor med färgillustrationer, ca 1,2 mb.

Den sextonde familjen

Detta är en deckare som jag gav ut på eget förlag för några år sedan. Den utspelar sig i Stockholm i september 1972 och handlar om en film noir-detektiv som hamnar bland maoister, hippies och ett gäng yuppies som vill leka gangsters. För er som läst boken kan jag berätta att den här versionen har genomgått en radikal omarbetning. Jag jobbar för närvarande på en uppföljare som tids nog lär hamna här.
Nedladdningsdata: 188 sidor, ca 1,2 mb.

Min sångbok

Här finns text och gitarrackord till alla låtar jag lagt ut på min Youtubekanal. Det är en salig blandning av progg, Taube, Olle Adolphson, Cornelis och en del eget, över 40 låtar. Det är inte jättesvårt, men du bör nog ha spelat gitarr ett par år. Ljudkvaliteten på Youtube är väl så där, men med ett par bra hörlurar och lite god vilja tror jag att du kommer att hitta en del spännande tolkningar.
Länk till inspelningarna
Nedladdningsdata: 127 sidor, ca 0,9 mb.