Om Anna Kinberg Batra

Text: Staffan Castegren Bild: från Moderaternas webbplats

batraEn blivande statsminister eller?

Det är deprimerande att de flesta medier, både svenska och utländska, är så enastående ytliga. Det blir bara värre och värre. Enstaka ärliga journalister sticker upp ur töcknet, men de är ensamma som fyrtorn. Man kan tro att det är Björklunds skola som börjar slå igenom i tidningsvärlden, med skribenter som är totalt obildade, men jag tror att det är värre än så. Ytligheten är ett medvetet sätt att dölja de verkliga sambanden.

Ta Anna Kinberg Batra till exempel. Om vi bortser från vilket kön hon tillhör, vem hon är gift med och vad hon lite skämtsamt sa i en intervju för sexton år sen, så blir det inget kvar i mediebilden. DN har en stor artikel om henne och en av de bärande tankarna är vad viktigt det är att hon får med sig folk från landsbygden. De behöver inte ens nämna den famösa intervjun, den finns underförstådd och gör att skribenten inte behöver fördjupa sig nämnvärt.

Vad är Anna Kinberg Batra i första hand (förutom en unik mänsklig individ som vi alla)? Jo hon är moderat. En seriös journalist borde naturligtvis koncentrera sig på detta och fråga om den moderata ideologin. Vi har precis röstat bort det partiet från regeringsmakten. Hur ställer sig hon till just de frågorna som svenska folket ledsnat på? Vill hon fortsätta att slumpa bort våra gemensamma egendomar, som skolor, vårdcentraler, systembolag och annat? Tycker hon Fas 3 är en bra och human idé? Är det bra med privatiserat underhåll av den svenska järnvägen? Ska våra skattemedel hamna på Caymanöarna? Och så vidare, och så vidare.

Sofia Arkelsten gjorde ju ett döfött försök att skriva om den svenska historien. Hon hävdade att det var Högerpartiet som kämpat för rösträtt, pensionsreformer och varit drivande i kampen mot apartheid i Sydafrika. Men alla vet att det är precis tvärt om. Moderaterna har ett mörkt förflutet och har alltid drivit överklassens och näringslivets frågor mot den övriga befolkningen. Hur ställer sig Anna Kinberg Batra till det?

Hon har arbetat på det ytterst suspekta pr- och lobbyföretaget Prime och hon har varit informationschef på Stockholms handelskammare som bland annat ska verka för en för företagen bättre inriktning av politiken. Det här behöver hon inte diskutera med journalisterna. Däremot körs klippet där hon säger att stockholmare är smartare än lantisar gång på gång, och vi får höra att hon är gift med den där jätteroliga David Batra. Men vi måste komma ihåg att det finns inga nya Moderater. De är som de alltid varit. Medierna verkar inte fatta det. Hoppas väljarna gör det.