Höger eller vänster? Det är bara att välja.

Text och bild: Staffan Castegren

viallaDet finns en grupp människor som äger Sverige, och så finns det vi andra …

Något man hör ganska ofta numera är att höger och vänster har spelat ut sin roll. Jag har lite svårt att förstå vad de menar med det. Är M inte ett högerparti och V inte ett vänsterparti? Finns det inte några klasser heller? Menar de att politik är ett personligt projekt på en öppen marknad, där enskilda individer utbyter välgrundade åsikter i fri konkurrens? Vad är det för dumheter? Det verkar som om någon lyckats smitta vissa ord så att de blir farliga eller barnsliga eller något annat som gör att folk blir rädda för att använda dem.

Men eftersom jag nu vill skriva om en speciell samhällsklass, får jag försöka hitta ett ickesmittat ord. Så för att ingen ska få ångest tänker jag kalla den Gruppen. För vi kan väl ändå enas om att det finns en grupp människor som äger väldigt väldigt mycket i Sverige. De är inte många, men de kontrollerar banker, investmentbolag, riskkapital, råvaror, industrier, medier, mat, service, transporter och mycket annat. Jag tror också att de flesta människorna i Sverige kan namnge åtminstone en familj som tillhör denna grupp.

Gruppen skänker väldigt mycket pengar till vissa politiska partier och vissa politiker, allra mest åt Moderaterna. Det är inte för att Gruppen vill stödja den svenska demokratin, utan för att de förväntar sig att få fördelar när just de politikerna har makt. Under åtta år med Alliansen har Gruppen fått stora fördelar, mycket mer än vad de betalt. De vill till exempel tjäna pengar på samhällstjänster. Därför har politikerna sålt ut apotek, bilprovning, vårdcentraler, äldreboenden och skolor till löjligt låga priset.

Gruppen vill betala så låga löner som möjligt. Därför sänker Alliansen skatten gång på gång. På så sätt får folk mer i lönekuvertet utan att Gruppen behöver höja några löner. Alliansen gör även allt för att höja arbetslösheten, vilket också håller ned lönerna. Arbetsförmedlingen förmedlar inga arbeten. De är tvungna att skicka iväg arbetslösa till privatägda verksamheter som faktiskt förlorar pengar om deras klienter får jobb.

Gruppen vill gärna ha tjänstefolk. Men de vill inte betala löner som det går att leva på. Därför har Alliansen infört rut-bidraget som gör att vi alla betalar hälften av kostnaden för de rikas hemhjälp. Gruppen hör ju till dem som mer än andra går på riktigt dyra restauranger. Alliansen tycker att det också ska subventioneras av oss alla. Därför sänkte de restaurangmomsen.

Gruppen tycker om en överhettad bostadsmarknad, det leder till höga lån och ökade intäkter för banker och mäklare. Därför bygger Alliansen väldigt få bostäder. Men när Gruppens byggbolag klagar då lägger de ut stora skrytprojekt som förbifart Stockholm, nya Slussen och en tunnelbanelinje som fullkomligt i onödan ska gå i tunnel under Strömmen och Saltsjön (ursäkta mitt stora Stockholmsfokus).

Men hur var det då med höger och vänster? Jo, det finns en grupp människor som äger Sverige, och så finns det vi andra. De politiker som i första hand arbetar för Gruppens intressen kan vi ge en beteckning, vad som helst, till exempel höger. De som arbetar för oss andra (om det nu finns sådana politiker) kan vi då för enkelhetens skull kalla vänster. Det viktiga är inte beteckningarna i sig, utan att vi förstår att denna motsättning är på riktigt. Det är en motsättning mellan olika grupper i samhället, grupper som man även kan kalla klasser. Valet på söndag handlar om vilken grupp, eller klass, man vill solidarisera sig med. Jag för min del har aldrig i mitt liv röstat på ett högerparti och det tänker jag sannerligen inte göra nu heller. Det kan ni skriva opp!