Veronica

Text och musik: Cornelis Vreeswijk

telefonSpring bort till telefonen och ring till din vän …

Lyssna på låten på min Youtubekanal

Här kan du ladda hem text och ackord.

Den här låten finns på plattan Tio vackra visor och Personliga Person från 1968. Det är kanske Cornelis mest helgjutna skiva, med bland annat Deirdres samba, Somliga går med trasiga skor och Felicia adjö. Enligt Wikipedia kom inspirationen av att han upptäckte den norske författaren Axel Sandemose och för första gången besökte Rio de Janeiro.

Det må vara hur det vill med den saken. Men det är intressant att jämföra Grimasch om morgonen som ju handlar om ett samtal i sängen mellan två verkliga människor med Veronica som verkar handla om en kvinna han mist. Hon beskrivs helt utifrån ett manligt perspektiv, det är hattar, parasoller och strumpeband, det är kontroll och längtan.

I min tolkning vill mannen att kvinnan ska släppa ut sitt hår, det vill säga bli en riktig kvinna. Hon ska säga att han får komma till henne och hon ska inse att detta kommer att göra även henne lycklig. Men vad händer egentligen när det dagas? Kan han förstå att hon har gått vidare och är någon annan än den han drömmer om?

Veronica – text
Cornelis Vreeswijk

Veronca Veronica var är din blåa hatt?
Din älskling letar efter den allt i den mörka natt
Din älskling är försvunnen han kommer inte igen
när det dagas

Veronca Veronica fäll upp din parasoll
Din vän har gått ifrån dig, men spelar det nån roll?
Det finns så många andra, du hittar säkert en
när det dagas

Veronica Veronica ditt ena strumpeband
har stulits utav någon som saknar dig ibland
Om natten är han borta men minns du honom än
när det dagas?

Men tycker du Veronica att morgonen är grå
och ångrar att du någonsin lät honom gå
Spring bort till telefonen och ring till din vän
när det dagas

Veronica Veronica släpp ut ditt långa hår
och se din vän i ögonen och säg att han får
och somna i hans armar och vakna lycklig sen
när det dagas