Bilder mars 2016

Text och bild: Staffan Castegren

Jag är en flanör. De flesta av mina bilder är synnerligen närodlade. I den här samlingen är tio tagna på Södermalm, åtta i övriga Storstockholm och endast tre på annat håll. Hälften av bilderna är porträtt, och nästan bara av folk som jag bett om lov att få plåta. Resten är bilder på sådant jag tycker är intressant, fantasieggande eller vackert. Som vanligt går det alltid att klicka på bilderna för att öka kvaliteten.

1mDörren till Citykonditoriet. En dag när vi var där föll en rödtonad eftermiddagssol in genom fönstret. Det är ofta sådana saker jag snöar in på.

2mVi hade lunchat på Cassi, min vän Birgitta och jag, och på väg tillbaka till SR, där hon jobbar såg vi denna snabbmatsbil där man kunde spela dataspel medan man väntade på maten.

3mI ett egendomligt gråljus på väg till Moderna museets utställning med Klee och Aguéli mötte jag dessa gräsänder som blev en del av konstupplevelsen.

4mTuomo Haapala, basist, frimusiker och kompositör, men även författare. Här står han vid bokbordet på Drottninggatan och säljer sin utmärkta bok: Staden som scen.

5mChristianshavn är en stadsdel i Köpenhamn som med viss rätt brukar kallas Lilla Amsterdam. Området tillhörde tidigare danska flottan. Här anses det fint att bo.

6mDet är lite Munchvarning på denna gubbe som vi träffade på i Blekingetäppan en sen eftermiddag med god kramsnö.

7mPå många mössor står det Svea, på andra Obey, vilket är rätt mysko. Den här mannen försäkrade mig att han var precis det han signalerade.

9mEn tredje bild med en blank vattenspegel. Det verkar vara något slags tema. Här står jag på Söder och tittar över mot Hammarby sjöstad.

10mSköld Peter Matthis håller föredrag om Vietnamrörelsen på ABF-huset. Om hjältar funnes skulle han definitivt vara en hjälte för mig.

11mOm vintern är det folktomt och vilsamt bland Eriksdalslundens kolonilotter. Det tycker vi om, både jag och den vaksamma koltrasten på staketet.

12mDen här kamraten ser man ofta på stans loppmarknader. På bilden har han smällt upp sitt stånd nere vid Hornstulls strand.

13mDet här motivet fann jag vid Brunnsviken norr om Lings grav. Det är ett märkligt ljus. Man skulle kunna tro att det var en oljemålning.

14mUtanför Åhléns på Klarabergsgatan. Plötsligt ledsnade hon på att sitta och tigga och började dansa i stället och skrattade åt sin spegelbild i skyltfönstret.

15mOch ständigt dessa trappor. Jag har hur många som helst i datorn. Den här gången var det vinter och sen eftermiddag uppe vid gamla scenskolan i Tjurbergsparken.

16mPå Kakslottet i Taxinge stod denna allvarliga unga man. Jag bad att få ta en bild och han sa genast ja utan några frågor. Vackert ljus och intressant uttryck.

011b23En bild tagen från vårt köksfönster där kameran fullständigt flippade ut. Månen och Allhelgonakyrkans spira till höger, och alla lamporna i huset mitt emot hamnade i oskärpa.

18mEtt barn på en uteservering. Jag gillar hennes drömmande blick, hennes barnfingrar och den vackert slitna stolens ljusblå färg.

018c15Dubbeldäckartåget från Strängnäs hade välvda sidofönster. När vi körde in i en tunnel blev fönstret en konkav spegel. Då tog jag denna selfie.

20mFörra sommarens pridefestival. Pajazzo och Columbina, som han är olyckligt förälskad i, flanerar på Mariatorget i det mjuka ljuset under sina parasoller.

21mSolen går ner i sydväst. Året är ännu ungt. Som frusna vinterfåglar ryttlar molnen tätt över skorstenarnas svarta silhuetter.

22mFörsta dagen med min nya kamera 24 juni 2015. Jag plåtade allt och alla. I kiosken vid färjan över till Sjöstan stod de här tjejerna. De ställde gärna upp på en bild.