Summertime

Musik: George Gershwin, Text: DuBose Heyward

som05Svensk sommar är inte som i den amerikanske södern, men det är den jag känner till.

Lyssna på min tolkning på Youtube

Här kan du ladda hem text och ackord

Gershwin läste boken Porgy av Dorothy och DuBose Heyward redan 1926. Han köpte scenrätten, men det dröjde ända till 1935 innan operan Porgy and Bess hade premiär. Den gjorde ingen större succé, men flera av låtarna spelades in av olika artister och blev populära, som I got plenty o’ nuttin, Bess, you is my woman now, It ain´t necessarily so och förstås Summertime. Senare har operan blivit en av de mest spelade.

Historien utspelar sig bland svarta i en fiktiv stad i amerikanska södern (troligen inspirerad av Charleston). Summertime är den första arian och är en vaggsång. Operan ansågs radikal på sin tid, men i dag kan man säkert hitta detaljer att kritisera. Själv anser jag sånt vara rätt meningslöst. Det här är skrivet i början av trettiotalet och är naturligtvis färgat av sin tid. Mycket av musiken är enastående, Summertime inte minst.

Summertime
Lyrics

It´s summertime and the livin’ is easy
Fish are jumpin’ and the cotton is high
Your daddy’s rich and your ma is good lookin’
So hush, little baby, don’t you cry

One of these mornin’s, you’re gonna rise up singin’
you will spread your wings and you’ll take to the sky
But ’til that mornin’, there ain´t nothin’ gonna harm you
With your Daddy and Mummy standing by