Motorcyklister utan folkvett

Text och bild: Staffan Castegren

mcI dag har det regnat oavbrutet. Vilken lättnad för allergiker och mc-överkänsliga.

Våren är en besvärlig tid för många. För singeln ökar pressen hundrafalt att skaffa en moatjé att svärmiskt vandra hand i hand med. Våra allergiker löper gatlopp mellan ondsinta växter, allt från hassel till gråbo, som vräker ut tonvis med pollen som i stor utsträckning fastnar i flimmerhår och slemhinnor. Själv är jag känslig mot motorcyklar utan ljuddämpare.

Gud välsigne vintern då de flesta mc-förare låter sina avgrundsmaskiner stå oskattade i garaget. Man löper visserligen risk att få frostskador, men man slipper åtminstone tinnitus. Men första april börjas det. Premiärturen dock är ofta tyst. Då åker de till bilprovningen och då måste ljuddämparen vara på. Men sen är det öppna spjäll.

Jag förstår inte riktigt hur de tänker. Tycker de att buller är något bra som det finns alldeles för lite av? Brukar de ta med en megafon till mysiga krogen så att alla ska höra vad de viskar i sin älskades öra? Övar de på sin vuvuzela på biblioteket eller i kyrkan under högmässan? De kanske kan damma av gamle Janov och köra primalskrik i hissen.

Eller de kanske tycker att alla ljuddämpare ska tas bort på bussar, bilar, mopeder och gräsklippare. Det skulle bli en pampig kör. Om man dessutom tänker sig att ett femtiotal helikoptrar hoovrar över stan och att flyglarmen står på dygnet runt så skulle de kanske få sitt lystmäte, eller behövs det en pålkran var tionde meter också?

Fast vid närmare eftertanke tror jag inte att de är intresserade av demokrati. De tycker inte att alla ska ha rätt att bullra, det är bara de som får förpesta tillvaron för andra. När de sätter på sig sin fina läderstass förvandlas de till Mr Hyde och då spelar det ingen roll hur raffinerat kulturella de är i sin vanliga Dr Jekyll-persona.

Vad ska man göra med dem? Polisen lär knappast bry sig. Själv sätter jag alltid demonstrativt fingrarna i öronen. Möjligen kunde det ge effekt om tillräckligt många visade sin avsky över den här totala bristen på folkvett att köra utan ljuddämpare bland sina medmänniskor. Men det skulle förutsätta en lyhördhet som mc-förarna troligen förlorat i sitt öronbedövande smatter.