Saudiavtalet igen

Text och bild: Staffan Castegren

djuphalvDet är mycket betong i regeringen.

Saudiavtalet är verkligen en skam, inte bara för Sverige som nation, utan även för de politiker som skapat och vidmakthållit det och som nu verkar vilja förnya det. Det var Göran Perssons regering som först skrev under avtalet, sedan förnyades det av Reinfeldts och nu har S- och MP-regeringen fått det i knät.

Att näringslivets representanter inte bryr sig ligger i sakens natur. En företagsledare som äventyrar ägarnas vinster genom humanistiska påfund, som att rädda en kvinna från att stenas till döds, eller en bloggare från att piskas ihjäl  bryter mot bolagslagen och kan åtalas för det.

Nej det är politikernas ansvar att sätta moraliska gränser för näringslivets girighet. Jag önskar dock att jag kunde vara säker på att de gör det. Sossarna och moderaterna är de mest uttalat näringslivsvänliga partierna i riksdagen. De kan nå egen majoritet för att förnya avtalet. Men vad säger Mp?

Romsons och Fridolins tystnad i den här frågan är verkligen inte särskilt klädsam. När nu Fp, Kd, C, V och till och med SD är emot avtalet borde Mp ta en tydlig ställning. Några veckor efter valet, 30 september skrev jag en blogg med rubriken Dumpa sossarna, Mp. Den är lika aktuell i dag.