Oproffsiga Reklambudskap

Text och bild: Staffan Castegren

Det finns två motiv som jag återkommer till när jag flanerar i stan med kameran. Det ena är trappor, det andra är oprofessionella reklambudskap. Tro nu inte att jag vill hänga ut folk och förnedra dem. Tvärtom! Jag avskyr professionell reklam oändligt mycket mer, som funktion, som kulturell miljöförstöring och som fördummande bakgrundsbrus.

Den oprofessionella reklamen är ofta fyndig och ibland medvetet eller omedvetet rolig, ungefär som ett lyckat pekoral. En egen bildblogg skulle kunna göras om alla fiffiga namn det finns på frisörsalonger. I den här bildkavalkaden får sånt vara med som jag råkat få syn på. En del av bilderna har jag väl lagt ut på Facebook genom åren.

bil1sKlicka på bilderna om du vill förstora dem.

Att en elfirma kan lova “En ljusare framtid” är inte så konstigt, åtminstone om man räknar i lumen. Stockholmsnördarna kan få gissa var på Söder bilen står.

bil2sStorfrämmande i stan, Linköpings vandrarförening, eller LVF som vi alla känner den som. Man tar inte miste på de käcka kängorna och den böljande flaggan.

bil3sDen här bilen stod inne på en gård så jag kunde inte komma närmre. Undrar hur han kände sig när han kom på idén till ett “W” med två spikar och två hammare.

bil4sJag skulle bli lite rädd om jag träffade på den här byggpojken med sin hammare och sitt aktiebolag. Det kanske behövs en exorcist?

bil4sbHär är det samma problem. Damian, det låter som den där hemska gossen i filmen Omen. Och vad är det för riter de utför med hammaren och stämjärnet?

bil5sOkay, det är en glödlampa, och krollsprinten ska väl föreställa ljus. Men den gängade sockeln som övergår i något som liknar en silverfisk? Vad föreställer den?

bil6sDe skulle kunna byta namn till Anderssons Eklektiska och starta en ny religion, med den svävande symbolen och mottot “Vår styrka din kraft”.

bil7sVilket vill jag minst, att måla med en pensel med en tung kulhammare i andra ändan, eller banka plåt med en skvättande pensel där bak?

bil8sDe satt troligen och snackade om hur nya loggan skulle se ut. Då fick någon en total brainstorm: Jag vet, skrek han: En skorpion med rörtänger till klor!

bil9sElektrotekniska har hållt på sen tidigt 30-tal. Klart att de kan el. Men är det verkligen kanel i den fiffiga glödlampeströaren, det som fräter fartrandens röda lack?

bil10sDen här tycker jag om. Stefan är en kille som verkligen gillar sitt jobb. Ständigt är han beredd att dra sin roller och sin pensel.

bil11sJag kan se dem framför mig, Claes och hans fru, den där kvällen när de kom på ordvitsen First Class – Först Claes. Det var ett speciellt tillfälle.

bil12sHär fattar jag inte riktigt. Det verkar som om Coldfingers USP är att åstadkomma skrämmande hetta och fasansfull kyla, av de lidande termometrarna att döma.

bil14sLight är förstås engelska. Men är el svenska eller bestämd artikel på spanska? T:et som golvlampa är verkligen fint.

bil15sPå denna enastående smutsiga bil kommer örnen flygande med sanningen: “Nya luckor är lösningen”. Visdomens lotus växer ur gödselstacken.

bil16sGlada budskap i stan. Jag blir så lycklig. Tänk att Nordic Transport nu även finns i Falkenberg. Det var sannerligen på tiden.

skylt2Meritus är latin och betyder meriterad eller förtjänt (av allt beröm). Visst verkar skyltens metallram välgjord, men kanske är namnet ändå lite överdrivet.

skylt3Här har vi en målerifirma som gillar färg. Om jag behövde hjälp med målning nån gång skulle Rickman Borgström vara ett självklart val.

skylt5Det tog en lång stund innan jag förstod att det handlar om en frisör med eko-inriktning. Nickelfria saxar och en fönblås som går på solenergi kanske?

skylt6En skylt ska göra reklam för verksamheten. När jag ser Renoveringskonsulternas skylt tänker jag: Nja, de verkar inte så bra på renovering direkt.

skylt7På Olympia blir man så rysligt stark att man kan lyfta en oxe i bakbenet. Men vad i hela fridens namn är feel good-kickbox? Feel good för vem?

skylt8Ibland är det man ser totalt obegripligt. Jag googlade Olof Nybacka och han är en uppskattad skönhetskirurg. Det är också ganska obegripligt.

skylt9En gång var skylten ny och den höga hatten skulle signalera en extra nobel resebyrå. Men socialrealismen verkar alltid komma ifatt alla goda intentioner.

skylt10Man kommer från stationen med sin rullväska. På en bakgata lyser denna skylt i natten. Vad stod det i annonsen? Ombonat familjehotell. Jaha, sånt är livet.