Den sextonde familjen – igen

books2Det finns några böcker kvar till just dig!

Jag har fått många kommentarer om min bok. Läsarna är positiva och överens om att Den sextonde familjen inte liknar någon annan deckare. Det där kan i och för sig vara lite knepigt, skrämmer jag bort läsare om jag säger att boken är så originell?

Men vad gör man när man är bättre som författare än som försäljare? Jag tänker att det ju måste finnas människor som vågar tänka annorlunda. Är du en av dem? Skriv till mig på fritext snabel-a fritext.se. Säg vad du heter och var du bor och om du vill ha boken signerad.

Priset för boken är 159:- inkl. frakt. Köp två för 295:-. Betala inte nu. En faktura följer med i paketet. Jag litar på dig om du litar på mig när jag säger att boken är värd vartenda jävla öre.
Tvekar du? Här nedanför kan du se vad läsarna tycker:

 

*******

Politisk deckare i 70-talsmiljö, det låter kanske inte så kul. Men Den sextonde familjen är den roligaste bok jag läst på länge. Jag sträckläste den.

*******

Härligt att huvudstupa få störta ner i 70-talets Stockholm. Man återupplever sedan länge försvunna miljöer och talesätt, samtidigt som storyn utvecklas och utvidgas. En riktigt bra bok!

*******

Jag läser minst trettio deckare om året. Därför vågar jag mig på att säga att detta är en annorlunda, och väldigt bra bok. Den är fast rotad i en svunnen tradition på samma gång som den är aktuell. Det skulle kunna ha blivit heltokigt, men i stället är det befriande på många sätt. Jag är rätt och slätt imponerad.

*******

Jag tyckte det var så skönt att slippa det bestialiska våldet som alla andra deckare frossar i. Det finns våld här också, men det är begripligare och därför obehagligt på ett annat sätt. Det är en rolig bok, och nästan allt är galghumor.

*******

Den sextonde familjen är som en matinéfilm för 70-talets proggare, eller för dem som önskar att de var med då. Det är goda hjältar mot onda skurkar, och med Sherwoodskogen utbytt mot ett atmosfäriskt Stockholm. Om det inte var förra årets julklapp, så borde det bli årets födelsedagspresent!

*******

Det finns en vidunderlig scen i slutet som får mina ögon att tåras. Jag skulle vilja att de gjorde film på boken bara för den scenens skull. För övrigt tycker jag om leken med ord. Man skrattar till då och då och njuter av formuleringar. Det gör man inte med någon annan deckare.

*******

Jag blev lite konfunderad i början innan jag insåg hur oerhört skickligt författaren vecklar upp sin historia. Det roliga och det nostalgiska blir en dimridå man måste igenom. Jag läste om den nästan direkt och då blev den, konstigt nog ännu roligare och ännu mycket sorgligare.

*******

Rappt, roligt och ruggigt! Den stolta svenska deckartraditionen har fått ytterligare en figur man gärna lär känna lite mer – privatdeckaren Rickard Widmark i Den sextonde familjen.

*******

Vad jag förstår har Staffan Castegren givit ut den här boken på eget förlag. Det är en fullständig gåta för mig att inget av de stora bokförlagen har nappat. Den sextonde familjen är så väldigt mycket bättre än det mesta som ges ut i Sverige i dag.

*******

Boken ger en skön känsla av att återvända till 70-talet med ett exemplar av Seriemagasinet i handen.

*******

Jag kommer att tänka på Carl Johan De Geers teveserie om privatdetektiven Kant. Rickard Widmark och han har en del drag gemensamma. Men trots 70-talsmiljön är Widmark kusligt nutida, eller kanske snarare tidlös. Det är ett författartekniskt konststycke.

*******

Har du hjärtat till vänster? Då händer det mer än en gång att du myser lite extra. Gillar du jazz? Ännu bättre, du kommer att känna dig som hemma. Men låt dig inte luras av den lätta nostalgin. Historien är sorgligt aktuell trots att den förlagts till 70-talet. Angeläget, spännande och fantastiskt roligt. Till och med lite romantiskt under korta stunder

*******

Jag hittade en nyckelreplik redan på en av de första sidorna: ”Onåbar irritation i en onåbar slemhinna, och något som växer utom min kontroll, och jag lovar: det är ingen jävla pärla.” En existentiell bok, bra mycket roligare än Sartre. Hanna Nyléns omslag är helt kongenialt.

*******

För den som kan sin Stockholmiana och gillar deckare har Den sextonde familjen sin givna plats, först på nattygsbordet, och sedan i hyllan. Widmark behöver inte skämmas för sig i sällskap med Marlowe, Maigret eller Friberg.

*******

Vill du veta mer? Här kommer tre länkar till.

Den sextonde familjen

En bok för dig

Rickard Widmark röker hasch