Birkastan på 70-talet

Text och bild: Staffan Castegren

Birkastan var ett av de mest kritiserade områdena i hela Stockholm när det var nybyggt. Fula höga hus och leriga gator, sa man då. Där bodde många fabriksarbetare i små lägenheter utan centralvärme. Men med tiden kom invånarna ändå att trivas i stadsdelen som nästan kändes som en småstad i storstan. När jag flyttade dit 1967 fanns mycket av den gamla stämningen kvar, men förändringen hade börjat.

Nu är det ett helt annat område. Giriga bostadsrättsföreningar tvingar bort alla småhandlarna med sina hemska hyreskrav. Senast blev Myrornas, uppe på Tomtebogatan utslängda av folk som tycker att de är mer värda att få Frälsis pengar än de hemlösa och utstötta. Men fortfarande promenerar jag stundom här och minns radioaffärn, hatthandlarna, Stima och konditoriet Dalpojken.

atlasKlicka på bilderna för att förstora dem. Tryck backsteg för att återvända till sidan.

Atlasområdet är närmaste grannen söderut. Men det hör inte till Birkastan. Bilden är tagen från Torsgatan. Till vänster ligger restaurang Petissan.

apotekApoteket Stenbocken låg på Odengatan, nästan framme vid Torsgatan. Det las ner 1981.

pkbankenEn nattbild från hörnet Karlbergsvägen S:t Eriksgatan. Tvärs över låg tidigare Kreditbanken, som blev PK-banken, som blev Nordbanken, som blev Nordea.

tomtebogatanJag bodde på Tomtebogatan, i 35:an, uppe i backen. På bilden ser vi hur de byter ut en gammal spis i en av grannfastigheterna.

tvattomatMan kunde leva en stor del av sitt liv i Birkastan. En central institution var tvättomaten i hörnet Tomtebogatan och Norrbackagatan. Det fanns inte tvättstugor i varenda hus på den tiden.

trummisarJag jobbade på Birka musik som länge låg i hörnet Birkagatan Rörstrandsgatan. Här ser vi från vänster Bo Östen Svensson, Stickan Lindvall, Jonas Edgren, Peter Sundell, Greger Åkerström och  Stefan Jansson.

collin2Collins foto låg på Karlbergsvägen, mellan Torsgatan och S:t Eriksgatan. Där köpte jag mina Kodachrome-rullar och diamagasin. Men vad hette han i förnamn? Jag minns inte.

trolletCarina var min lokala frisör och jag saknar henne fortfarande. Hennes salong hette Hårtrollet och låg på Drejargatan. Snett över gatan låg en utmärkt ostaffär.

hugoTobakshandlaren Hugo på Rörstrandsgatan13 eller var det 15? Där köpte jag mina Camel utan filter. Han stod ofta i dörröppningen och väntade på kunder, och tittade på folk.

leatherLäderhandlaren på Rörstrandsgatan 12 var en social person som gärna stannade upp och pratade, ständigt klädd i sin blågrå kavaj. Men vad hette han?

berglundBerglunds livs låg på Rörstrandsgatan 16. Den drevs av herr och fru Berglund och deras vuxne son. Detta är pappan. Han gillade inte mitt Mao-märke nåt vidare, men sonen blinkade åt mig i smyg.

norrbackaHos Kjell Pettersson på Norrbackagatan köpte jag min första bil, en Volvo 145:a. I hörnet mot Rörstrandsgatan ser vi Restaurang Norrbacken.

butlerMen Svensson & Butler var ju favoritrestaurangen. Dit gick vi så ofta att vi på Birka musik blev bjudna på Calle Butlers 50-årskalas.

uffeMen här är vi på dock på väg någon annanstans, kanske till Norrbacken. Vi ser Stickan, Stefan Lund och Micke Seid. Mannen på cykeln är Uffe Adåker, trumpetare i bland annat Egba. Restaurangen heter Caravella. Jag minns inte om den senare bytte namn till Slavia eller om den låg bredvid.

lesterMan träffade alltid bekanta på gatan. Här kommer de som var med och startade Lester records i ett litet hål i väggen på Rörstrandsgatan 11. Mannen till höger är saxofonisten Jörgen Adolfsson. Den andre är allmänmusikern och producenten Tomas Gabrielsson.

winterVinterväder vid Filadelfiakyrkan. En tidlös bild med typiska tåliga stockholmare.

snowyEn vinterbild till. Kiosken och affärerna lyser varmt och inbjudande i ruskvädret.

annmarieMen som sagt, alltid mötte man folk: Här är Anne-Marie Nylén i solen på Norrbackagatan, nere vid järnvägen, tidstypiskt klädd.

okand3Ännu ett möte, men här står det fullkomligt still. Jag vet att han var vän med slagverkaren Bert Mellblom (bl.a. Hybris och Musiktruppen Guran). Kan nån säga vad han heter?

soblottaSista bilden kommer inne från krogvärmen hos Svensson och Butler. Servitrisen hette Eva-Lotta, en fantastisk, professionell och underbar människa, med atomkraft, nej tack, på ärmen.

De här bilderna kommer från en annan tid, jag minns en del, men inte allt. Om du känner igen folk får du gärna skriva en rad. Om du gillar bilderna blir jag glad om du delar på Facebook. Gå in och gilla Fritext också, och uppmana dina vänner att göra det.