Folk från 70-talet

Text och bild: Staffan Castegren

År 1971 startade jag och Stickan Lindvall Birka musik på Rörstrandsgatan. Där passerade många kända och okända musikanter. Jag plåtade gärna med min gamla Pentax Spotmatic. Mest tog jag dia, men även pappersbilder ibland. De har åldrats mer än diorna, men jag gillar den här sepiatonen. Här är bara papperbilder från en halvknackig skanner.

stickanKlicka på bilderna för att förstora dem. Tryck backsteg för att återvända till sidan.

Stickan Lindvall på Norrbackagatan vid muren ner mot järnvägen. I bakgrunden, försjunken i en tidning, är Jonas Edgren som jobbade hos oss. Han till vänster råkade bara passera.

boosten
Bo Östen Svensson, blind congaspelare från Uppsala, kom ofta och hälsade på. Han hittade utan problem. Senare reste han ensam till Haiti och sökte woodooritualer i djungeln.

botcha
Marcos Migoya var en mycket sympatisk man. “Botcha” kallades han (osäker på stavningen). Lirade bland annat i “Glaset i örat”. For tillbaka till Argentina och är död nu.

brunkert
Ola Brunkert, förutom att han lirade med Abba, var han studiomusiker på hur många plattor som helst. Alltid nyfiken på nya grejor. Han gick bort för några år sen.

demo
Men livet var inte bara Birka musik. Här en demonstration nere i Kungsträdgården. Jag gillar den obekväma polisen, den androgyna personen i mitten och han med de röda skrifterna.

drakfest
Drakfest på Gärdet. Ständigt blev jag förälskad i alla dessa osminkade naturliga tjejer i sina bylsiga tröjor. Filmhuset i bakgrunden var bara några år gammalt.

jorgen
Jörgen Adolfsson, (Iskra, Arkimedes badkar m. fl.) lirar sopransax. Piprökaren är trombonisten Pär Nordfält (bl.a Lokomotiv konkret). Gillar tjejen som tittar lite ängsligt beundrande.

kids1
Åter på Birka. En dagisgrupp går förbi och ungarna tittar förtjust på trummorna i skyltfönstret.

kids2
Samma dagisgrupp som förra bilden. Det är roligt att tänka sig att de här ungarna är över 40 år i dag.

matilda
En annan tjej som är äldre i dag och har egna barn. Nu sjunger hon i Riddarholmens kammarkör. Matilda Nylén, dotter till mycket goda vänner.

landgrens
Den värmländske trummisen Håkan Landgren provar cymbaler. I bakgrunden står hans då inte särskilt kända trombonspelande brorsa Nils.

noname
Den här mannen spelade trummor. Han heter Ingvar Löfberg, kallad Bagarn, var konditor, undulatvän och lirade med dragspelaren Erik Frank.

noname2
Det här är Magnus Frenning som spelade trummor med Dror Feiler i Lokomotiv Konkret och i Boojwah Kids. På Rörstrandsgatan utanför Birka.

noname4
Bröderna Alsing var ofta inne och köpte skinn och stockar. Det här är storebror Hasse, lillebror hette Pelle.

noname5
Den här killen körde visst för ASG och levererade varor. Det syns ju på honom att han var genomtrevlig.

leather
Denna man hade skomakeri och läderaffär lite längre bort på Rörstrandsgatan.

noname6
Den här pojken, med korset i örat, minns jag inte om han spelade eller om han bara kom in och snackade ibland.

dror
Dror Feiler som ung. Birka musik hade framför allt två inriktningar, dels trummor och slagverk, dels blåsinstrument. Dror var inne rätt ofta och köpte instrument och tillbehör.

kacka
Christer ”Cacka” Ekhé, gammal kompis till Stickan, multiinstrumentalist, med en speciell kärlek till trummor. Lirade i Kustbandet.

gorling
Det kom mycket försäljare. Det här är Stuart Görling, som reste för Boosey & Hawkes i Göteborg. Han var även kompositör och bror till jazzlegenden Miff Görling.

toumo
Och ute på gatan kunde vad som helst hända. Här kommer Tuomo Haapala (Iskra, Vargavinter) med barn och blöjpaket från Konsum på Tomtebogatan.

Staffan
Själv bodde jag på Tomtebogatan. Jag tror att den här bilden är tagen just i sista backen upp från Norrbackagatan.

Hör gärna av er här nedan, eller på Facebook om ni känner igen flera människor på bilderna. Jag skriver in det i texten efteråt i så fall. Jag har redan fått mycket hjälp. Tack alla gamla kunder och vänner.