De verkliga fienderna

Text: Staffan Castegren Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

soderÄr det verkligen så här den stora fienden ser ut?

Denna totalt ointressanta nolla, Björn Söder, får verkligen oproportionerligt mycket uppmärksamhet. Han är en dumskalle, och de som röstar på hans parti är kanske inte heller de vassaste rakbladen i badrumsskåpet. Men det är inte de som är perverst rika och som håller på att förstöra vår jord. Det är fan dags att vända protesterna från dem, mot de verkliga skurkarna.

Huvudfienden är inte rasisterna, inte homofoberna, kvinnohatarna eller antisemiterna. Det finns en liten grupp människor som äger världen. De vill att vi ska slåss med varandra. De vill att 20 procent ska vara arbetslösa och pressa ner lönerna för dem som jobbar övertid utan ersättning. De vill suga ut jorden hänsynslöst. De skänker gärna pengar till alla som sparkar nedåt och åt sidan. De stöder bägge sidorna i inbördeskrig. De vet att hat mellan folkgrupper är bra för deras immunitet.

Det strukturella våldet, den ekonomiska ojämlikheten, den metodiska miljöförstörelsen är en följd av medvetna val av denna lilla grupp, och de vet mycket väl att det orsakar uppgivenhet hos den maktlösa befolkningen. Ur denna uppgivenhet växer rasism och kvinnohat och andra “ofarliga” uttryck. Samtidigt blir de här symptomen de viktigaste angreppsmålen för engagerade människor som borde tillhöra en mer medveten opposition. Någon jävla spindoktor måtte ha lyckats otroligt bra när alla nu angriper rasisterna, men låter rovkapitalismen vara i fred.

Många av mina vänner från 60-talet säger att det inte finns något vänster eller höger, att kommunismen är död, att vi var aningslösa idioter. Den lilla gruppen som äger världen gillar det helskarpt. De vet naturligtvis att det finns ett höger. Det är ju det de är, och det måste vara toppen för dem om deras fiender irrar omkring och har tappat all riktning. Kanske dags att skaffa en ny kompass. Huvudfienden är inte den där idioten i sin larviga hatt som pratar om judar och samer. Huvudfienden är de som äger världen och gör vad fan de vill med den.