Dumhet kostar

Text: Staffan Castegren Bild: Wikipedia

Michel_Sittow_004Ferdinand II av Aragonien, en inskränkt furste, död 1516.

Det sägs att skadeglädjen är den enda sanna glädjen. Så kanske det är. Visst kan man ibland skratta åt riktigt nötaktig enfald, men oftare kanske man känner medlidande. Jag har ett talesätt som kanske är lite krasst: Dumhet kostar. Det gäller förstås enskilda människor, men ännu mer stater, företag, myndigheter och politiska eller religiösa organisationer.

På 1470-talet enade Ferdinand och Isabella Spanien under sin spira. Det relativt toleranta moriska styret var över och katolska kyrkan lade sin hand över hela den iberiska halvön. Judar och morer tvingas att antingen konvertera eller fly ur landet. Adelsmännen stal all egendom de kom över. Det var även nu den fruktade spanska inkvisitionen skapades.

Till en början verkade allt så bra. Tokskallen Columbus passerade, fick några skorvar och råkade upptäcka Amerika, och massor av guld ramlade ner i kungaparets knä. Men en hög guld är inte samma sak som pengar. De ledande i Spanien var jordägande adel, de visste inget om växelkurser. Stora finansiella vinster på det amerikanska guldet gick därför till konkurrerande nationer. De som verkligen kunde något hade ju tvingats fly från Spanien. Dumhet kostar.

Hundra år senare hände i princip samma sak i Frankrike. Under Bartolomeinatten 24 augusti 1572, mördades upp till 10 000 reformerta hugenotter. Då flydde hundratusentals människor, främst till Holland och England, senare till Sydafrika och Nordamerika. Det var i första hand hantverkare och handelsmän. De bidrog starkt till att det protestantiska Europa drog ifrån det katolska i den industriella utvecklingen. Som vanligt kostade dumheten.

Nu dyker det upp ett parti i Sverige med samma inskränkta synsätt. Om de får som de vill ska alla utlänningar slängas ut. Kvar ska bara de riktiga svenskarna få finnas. De har inte lärt sig något. De förstår inte att just mångfalden historiskt sett varit en viktig framgångsfaktor. Det finns många svenskar som härstammar från folk som flydde från Spanien på 1400-talet och Frankrike på 1500-talet. De är i dag en självklar del av den svenska mångfalden.

Det här partiet tror att utlänningar förstör det svenska och att de bara kostar landet en massa pengar. Men de är inte så bra på att räkna. På samma sätt som hugenotter som Bedoire och De Laval startade industrier i Sverige, startar dagens invandrare företag, de anställer folk, de betalar moms och skatt. Om det inskränkta partiet skulle komma till makten och tvinga bort dessa människor, skulle Sverige göra en stor nettoförlust, både kulturellt och ekonomiskt.

För att det inte ska bli något missförstånd vill jag till sist förtydliga att det här inskränkta partiet heter Sverigedemokraterna. Rösta aldrig på dem. De är inte så kunniga i politiska och ekonomiska frågor, och det vore tråkigt om de fick inflytande, eftersom dumhet, som sagt, alltid kostar.