Ture Sventon var är du?

Text och bild: Staffan Castegren

myrornasNär egennyttan råder

”Tomtebogatan i Stockholm är en enastående trevlig gata. Det hörs ju redan på namnet – vem som nu kan ha hittat på det. Det låter nästan otroligt att det kan finnas en gata med ett så trevligt namn. På den gatan inträffade emellertid för några år sedan en del dunkla och hemska tilldragelser, som reddes upp av privatdetektiv Ture Sventon på hans vanliga skickliga och raska sätt.”
Så skrev Åke Holmberg 1954, men nu inträffar det nya hemska tilldragelser på denna trevliga gata.

I femman, till vänster i första kvarteret har i Frälsningsarmén haft lokaler i 105 år. Den vackra församlingssalen har takfönster ut mot gården och utsirade pelare. Här har genom åren många misshandlade kvinnor fått tröst, många olyckliga hittat gemenskap, många fyllbultar funnit vägen till nykterhet. Precis som Frälsningsarmén än i dag genom Myrornas hjälper tiggare, hemlösa och missbrukare.

När jag bodde i Birkastan på 60-talet saknade fortfarande många hus centralvärme och hiss. Det låg en vedbutik på Norrbackagatan med prima björkved och fotogen till varmvindskaminen. Man träffade ofta gamla fabriksarbetare från Rörstrand och Atlas på Konsum, i Berglunds livs eller på konditori Dalpojken. Det var verkligen enastående trevligt på den tiden, ett arbetarkvarter där man hjälpte de gamla med de tunga matkassarna och i tvättomaten.

Men det är andra tider nu. I åtta år har Alliansen styrt Sverige. Politiken har gått ut på att montera ner välfärden och slumpa bort våra tillgångar. De som vunnit mest på detta är näringslivet och folk med jobb och goda inkomster. Bland vinnarna finns de som sitter i bostadsrätter i Stockholm. De har löjligt låga räntor, de har fått ständiga skattesänkningar, och rut- och rotbidragen gör att vi alla är med och betalar deras städning och deras perversa lust att byta kök.

Man kan alltså säga att de pengar som sparats på att försämra vård, omsorg och skolor har gått direkt till en grupp människor som redan har det ganska bra ställt. Men somliga är ändå inte nöjda. På Tomtebogatan 5 finns det en bostadsrättsförening som tycker att det är en bra affärsidé att ta från de fattiga och ge till de rika. De har chockhöjt hyran för Myrorna så att de inte kan vara kvar. Pengar som skulle gått till hemlösa, tyckte de boende att de borde få i stället.

Det är svårt att fatta hur sådana människor fungerar. Man ser en girighet som passerar alla gränser. Det skulle varit intressant att sitta med på styrelsemötet i den bostadsrättsföreningen när beslutet att sparka ut Frälsningsarmén efter 105 år fattades. De skurkar T Sventon hade att brottas med var Slarviga Svante, Ville Vessla och Stora nysilverligan, frågan är hur han skulle klarat det nya fallet på Tomtebogatan. Var är du Ture Sventon? Vi skulle verkligen behöva dig.