Valdagens morgon

Text och bild: Staffan Castegren

skumpa2Ett glas skumpa för demokratin, skål för fan …

Det är valdagens morgon. Jag ligger i sängen och tänker att jag ska ta ut segern i förskott.
– Men, invänder någon, du kan inte veta hur det går.
Nej, så klart, men jag tycker den livsstrategin är så mycket klokare: Ta ut det bra i förskott så blir glädjen dubbel, det dåliga kommer ändå, det behöver man inte springa till mötes.

Jag har tre önskningar i dag

1. Ett maktskifte och en rödgrönrosa majoritetsregering
2. Ett rekordhögt valdeltagande
3. En rejäl minskning för Sverigedemokraterna

Jag har aldrig förtidsröstat. Det känns högtidligt att gå till vallokalen på själva dan. Jag minns när jag gick med mina föräldrar, och det stod vanliga tanter och farbröder utanför dörren och delade ut valsedlar. Många som skulle rösta tog emot från alla för att på så sätt bevara valhemligheten. Pappa och mamma berättade aldrig för mig vad de röstat på.

Det är en symbolhandling att rösta och jag tänker alltid att just denna dag går miljontals svenskar ut i samma ärende. Jag njuter av att vara en liten droppe i denna väldiga flod. Den allmänna rösträtten är något som kvinnor och män i tidigare generationer kämpat för att erövra. De är värda en tacksamhetens tanke i dag.

Hur det än går så kan man alltid fira demokratin som sådan. Jag har vänner som är höger, vänster och mitt emellan. Alltid finns det någon man kan glädjas med. Vi kommer att äta en god middag och dricka ett glas vin och följa upplösningen i teve. I morgon är en ny dag och då får vi anpassa oss till det som folket beslutat.