Man ska leva

Musik: Lennon, McCartney Svensk text: Staffan Castegren

CheEn morgon i bladet stod det att Che Guevara dött
jag var rätt trött, det var en måndagmorgon …

Här kan du höra sången på min Youtube-kanal

Här kan du ladda hem text och ackord

Den här texten skrev jag till ett revynummer som handlade om året 1967. Den fungerade som kontrast till ett svängigt avsnitt med sex, droger och rock´n´roll och framfördes av en “vanlig” flicka som inte var så där häftig och färgstark.

Tanken var att visa att det politiska engagemanget kan se annorlunda ut, till exempel i en småstad och hos en ung tjej som jobbar som hemsamarit. Hennes liv består av trygga ställen; fiket, torget, posten och världen glider förbi i tidningen. Men på natten drömmer hon att hennes liv flyter från henne.

Man ska leva – text
Staffan Castegren

En morgon i bladet
stod det att Che Guevara dött Jag var rätt trött
Det var en måndag morgon

Sen gick jag till jobbet
och hjälpte pensionärer gick affärer
dammsög, diska upp i köket

Och där i radion där sjöng dom
att man ska leva för varann
och ta vara på all den tid som vi har kvar

Sen åt jag på fiket
och träffa Vera, snacka kläder lite väder
Hon ska ha barn i Juni

På torget stod Peter
och samla pengar åt nåt land, kanske Vietnam
Sen slank jag in på posten

Och bakom disken sjöng radion
att man ska leva för varann
och ta vara på all den tid som vi har kvar

Solo

Och runt i stan hör jag röster
Ja. man ska leva för varann
och ta vara på all den tid som vi har kvar

Jag somna vid elva
och kasta kottar i en ström. Det är en dröm
som jag har haft rätt ofta

Nån stans långt bort sjöng en radio
att man ska leva för varann
och ta vara på all den tid som vi har kvar