Höga kusten

Bild och text: Staffan Castegren

Vi brukar hyra bil, Siv och jag, och ett hus nånstans i Sverige. I år blev det på Hemsön, utanför Härnösand och därifrån gjorde vi utflykter runt Höga kusten och “Ångestmanland”.
Klicka på bilderna för bättre kvalitet.

DSC02844cSiv med mobilen på en grusväg på Hemsön. Hon letar inte Pokémon. Vårt hus låg i cyberskugga, helt utan internet, men besteg man höjderna runt omkring funkade det ibland.

DSC02845cÖverallt tornade symbollastade molnryggar upp sig. Jag vet inte om det bara var väder, eller om makterna driver sitt spel i de här trakterna.

DSC02869c2Höga kusten-bron är häftig. Pylonerna är 182 meter höga. Jag får svindel bara av att se på dem. Gå gärna in och läs om mig och min svindel.

DSC02869c3De här tre pojkarna stod också och tittade på bron. Deras anhöriga vimlade runt sina husbilar och jag fick lov att ta en bild av dem.

DSC02873cMera moln över en liten sjö, en slänt och en bondgård. Man ser så mycket man inte hinner plåta när man kör bil, men just här fanns slumpartat en rastplats.

DSC02891cEn regnbågsmatta i Härnösands kyrka. Jag vet inte om den ligger där jämt, eller bara just den här veckan när det är Pride.

DSC02900cFör att komma till Hemsön måste man åka linfärjan som går två gånger i timmen. Den här bilden är tagen från färjan. Molnen får ni på köpet.

DSC02904cNaturligtvis besökte vi Lunde där militären öppnade eld mot svenska arbetare 1931. Lenny Clarhälls starka monument står precis på platsen.

DSC02910cSandöbron började byggas i slutet av trettiotalet. I augusti 1939 rasade gjutformarna till spannet och arton arbetare miste livet.

DSC02915cDenna glatt blåa tankbil står/ligger vid Ångermanälvens strand. Här verkar det finnas en historia, men den får nån annan fantisera fram.

DSC02925cEn grusväg i inlandet. Det har precis regnat och dimmorna stiger längs bergssidorna. Det doftar mark och skog.

DSC02951cFolkets park på Hemsön. Någon har smyckat scenens ytterväggar med denna förtjusande naivistiska orkester. Är det nån som känner igen låten?

DSC02951c2Plats på scen. Primadonnan gör sin stora entré. Bänkarna står i en grässluttning runt scenen. Inga staket, ingen biljettkur, här är kulturen gratis.

DSC02963cUrsäkta, men det är svårt att låta bli. Höga kustens kraftfulla profiler förminskas nästan av molnbankarna. Taget uppifrån Husumberget.

DSC02967bToppstugan på Husumberget. Skönt att ta det lite lugnt efter en rätt tuff bestigning på 220 meter. Och sen skulle man ju ner igen.

DSC02980cHemsö fästning är en gigantisk anläggning nedsprängd i berget. Den började hemligen byggas 1953 i det kalla kriget under Erlanders regering.  Dess totala meningslöshet blev till slut uppenbar även för de ansvariga och den lades ner 1992.

DSC03027cEtt litet kapell i ett fiskeläge. Små oansenliga kyrkobyggnader är alltid lite rörande. Vad betydde det för de råbarkade fiskarna att samlas här om söndagarna?

DSC03028cI kapellet satt en kvinna och övade på ett sångprogram, med elpiano och förstärkare. Det klingade modernt i den gamla kyrksalen.

DSC03032cPlötsligt inåt landet såg vi en skylt: Laxodling, fiska här. Vid en liten damm kunde man pröva lyckan med hyrt metspö. Där jobbade denna flicka som kom från Burundi.

DSC03039cKlotter i parkeringshuset i Härnösand. Är det samma person som kräver anarki och frihet för Pussy Riot som ritar Helgonet och försäkrar att Gud hatar Modo?

DSC03040cNån hade en idé och fick med sig kommungubbarna. Kanske rasslade det in lite EU-bidrag, men det sket sig ändå till slut.