Vad är det politikerna vet?

Text och bild: Staffan Castegren

amolnIllavarslande moln över Södermalm i dag, Natoövning eller värmeåskväder?

Det händer så ofta att politikerna röstar fullkomligt uppåt väggarna: Moderaterna mot försvaret, Socialdemokraterna mot arbetarklassen och Miljöpartiet mot miljön. De kan ju inte gärna vara helt dumma i huvudet. Det måste finnas ett skäl. De måste sitta inne med en annan kunskap. Vad är det de vet, som inte vi fattar?

Mer än hälften av Sveriges befolkning vill behålla alliansfriheten. Ändå röstar 90 % av riksdagsledamöterna för ett avtal med Nato. Varför gör de så? Jag vet att det finns ett land som har 800 militärbaser i 80 länder och en militärbudget som är större än de 15 följande länderna tillsammans. De är dessutom i allians med de flesta av de andra stora militärmakterna.

Det landet har flest skjutvapen per capita, en poliskår som mördar fattigt folk, ett otroligt odemokratiskt valsystem, mutade politiker, fler svarta män i fängelse än på universitetet, privatiserade samhällsfunktioner, inklusive krig och fångvård och en sjunkande nivå när det gäller utbildning, levnadsstandard och allmänkunskap.

Det handlar naturligtvis om USA, ett land som ständigt är i krig, som ständigt bekämpar alla demokratiska rörelser. Ett land som är fasansfullt aggressivt och som närmast påminner om de länder som styrdes av Hitler, Napoleon, Attila och Alexander. Men det är det landet 90 % av våra riksdagsledamöter vill liera sig med. Vad är det de vet som inte vi känner till?

Kan det vara så att de fått intern information om att USA tänker dra igång ett tredje världskrig mot Ryssland och Kina och döda två, tre miljarder människor? Vad det därför Moderaterna skar ner försvaret, för att tvinga in oss i Nato? Är det därför sossarna tycker att det är okay att skicka ut en ny generation arbetare i skyttegravarna? Är det därför MP tror att krig är bra för miljön?

För en någorlunda klipsk person utanför riksdagen är det självklart att vår framtid ligger i neutralitet, nedrustning, förbud mot vapenexport och ett återskapande av Sverige som moralisk stormakt och fredsmäklare. Men finns det en okänd agenda? Kommer USA att förklara krig mot oss om vi inte böjer oss för deras krav på världsherravälde?

Eller också vet politikerna inte ett skit. De kanske bara följer mediernas vägledning. Eftersom den svenska medievärlden har en mycket stark borgerlig övervikt, så kommer i så fall samtliga politiker gå i samma fålla, och så verkar det ju också vara. Nästan alla röstar för Nato, för privatiseringar, för Rut- och Rotbidrag, för stora motorvägar, för stöd till rika och nedskärningar för de fattiga.

Är det för att de vet saker som vi inte vet eller är de bara fångar i ett medialt nät av lögner? Det skulle jag gärna vilja veta.