Post festum

Text: Olle Adolphsson Musik: John Riley, engelsk folkmelodi

mossaNu doftar mark, doftar jord och träd.

Lyssna på min inspelning på Youtube

Här kan du ladda hem text och ackord

Post festum betyder ordagrant efter festen (absolut inte efterfesten), men uttrycket används oftast i betydelsen efteråt eller för sent. I Olle Adolphsons text är det nog det ordagranna som avses. Berättaren och hans vän har festat sig igenom en natt, kanske bara de två eller tillsammans med andra. Nu sitter de dock ensamma och ser gryningen växa.

Olle bodde uppe på Mariaberget, men det kan inte vara den utsikten han beskriver. Solen går ju upp i nordost på sommaren. Ska man se hur den speglar sig måste man vara på Kungsholmssidan. Men hans mor bodde på Norr Mälarstrand och därifrån kan man se Riddarfjärden, skutorna och solens eld när den speglar sig i fönsterrutorna på andra sidan vattnet.

Det finns ingen bitterhet i sången, inget för sent, bara kärlek till vännen och till staden. Nattens timmar har flutit, nästan omärkligt och när den nya dagen höjt sitt rop sjunger han: Drick ur ditt glas, låt oss sova sedan. Morgonen spelar på silverflöjt.

Post festum
Text: Olle Adolphsson

Snart stiger solen
här vänder natten
Tätt bakom taken
har dagen dröjt
Snart stiger vind
över vita vatten
Morgonen spelar
på silverflöjt

Än stiger dimma
ur vattenspegeln
och stryker hastigt
längs Strömmen ned
Än glänser daggen
på takens tegel
Nu doftar mark
doftar jord och träd

Och ser du där
hur den första skutan
gör loss från kajen
och glider ut?
Det bränner till
i en fönsterruta
Dagen är nära
och natten slut

Se hur det brinner
Det lyser, glimmar
Det flyter guld
ur var fönsterram
Säg, har du märkt
att det flutit timmar
sen natten sänkte
sig över stan?

Drick med mig, drick
Snart står solen redan
högt, och en ny dag
sitt rop har höjt
Drick ur ditt glas
låt oss sova sedan
Morgonen spelar
på silverflöjt