Om DN:s upprop om flyktingarna

Text och bild: Staffan Castegren

018b06De som demonstrerar i Europa i dag är goda människor.

Många bedömare anser att en viktig orsak till dagens flyktingkatastrof är de brutala övergreppen på Irak och Libyen. Bland undertecknarna finns många politiker som stödde de krigen.

Många bedömare anser att oljan är en grundläggande orsak. Bland undertecknarna finns Carl Bildt, ökänd miljonär på smutsiga oljeaffärer.

Många bedömare anser att den ekonomiska eliten, de som äger industrier, medier och banker är den viktigaste orsaken. Bland undertecknarna finns den svenska grenen av denna elit.

De här människorna kommer inte att ändra sig. De och DN fortsätter att arbeta för upprustning, för svensk anslutning till Nato, för krig i Ryssland, för nya flyktingkatastrofer.

De som demonstrerar i Europa i dag är goda människor, men de måste ställa de skyldiga till ansvar. Det är inte ”vi”, inte ”Sverige” inte ”Europa” som är skyldiga.

De skyldiga är fysiska människor som för egen vinning fattar beslut att stjäla, döda och driva människor på flykt. Vi måste kräva politiker som inte längre går i deras ledband.