Första maj, första maj

Text och bild: Staffan Castegren

maj1Vi träffas vid T-baneuppgången i Björns Trädgård.
(Klicka på bilderna för att förstora dem.)

Flera år har vi svikit våra ideal och varit på landet första maj. Men i år kände vi att vi ville gå ut på gatorna och propagera för en tydlig vänsterlinje i politiken. Prognosen var lite sisådär så vi klädde oss väl, men bortsett från några regnstänk i början var det rätt hyggligt väder. Vi hade stämt möte med goda vänner som vi även skulle äta middag med frampå kvällen och vi stod en stund och tittade på tåget för att hamna under någorlunda schyssta paroller.

maj2Lattehipsters, förortskämpar och hårdföra sambatrummisar fyllde gatorna.

Jag vill till exempel gärna skandera: krossa USA-imperialismen, för den är ett lika stort hot i dag som när de åkte på dingel i Vietnam för 40 år sen. Men flera av mina gamla kamrater från förr kan skriva hårresande saker på Facebook, som att det inte fanns någon segrare, att Nixon och onkel Ho var lika goda kålsupare. Ja, det är samma dumma jävla kålsuparteori som de använder när de säger att de rasister och antirasister som drabbade samman i Kärrtorp var lika onda.

maj3Hos Östra Reals marxister som är emot sexism och rasism har Marx en lampskärm på huvudet.

Jag tycker att vänstern har ett attitydproblem. Alla paroller som skiljer den från de borgerliga partierna verkar vara förbjudna: Ordet kommunism, som är tillåtet i övriga Europa, är totalt tabu i Sverige. Men jag fick även leta länge efter orden socialism, imperialism eller kapitalism. Snälla cheerleaders med megafon försökte få igång talkörerna, men allt handlade om rasism och sexism, frågor som inte lär oroa den där procenten som äger världen.

maj4Skända arbetslinjen, vägra jobba, svik tillväxten, var oförmögen, Kuken.

Plakatet ovan var inte bara en snygg travesti på De Geers gamla bild, utan får väl även sägas vara hyggligt subversivt. En kamp mot arbete, tillväxt och förmögenhet skulle skapa problem för de svinaktigt rika om den spred sig, men de omstörtande parollerna var synnerligen glest utspridda i demonstrationståget. Alla partier är emot rasism och sexism, möjligen med undantag av SD och KD. Varför gör V det till en huvudparoll i ett första maj-tåg?

maj5Framför Slottet stod en fanborg med röda flaggor.

Arbetarrörelsen och de andra folkrörelserna byggde det här landet. Kortare arbetstider, semester, pensioner, sjukvård, skola, högre lön, allt har de slagits för. Inget har de fått till skänks av kapitalet. Men i dag slåss vi inte. I dag är politiken ett personligt val, i stil med elabonnemang, pensionsfonder och friskolor. De har fått oss att tro att det individuella är det fria. Det är inte sant. Rolf Wikström klargör saken med stor tydlighet: Vi har inget annat än vår solidaritet.

maj6Tantpatrullen kräver verkliga lösningar på verkliga problem.

Jag skulle vilja att V vågade stryka medelklassen mothårs, att de vågade säga att kapitalismen är orsak till rasism, sexism, miljöförstöring och vår allmänna jävla alienation. Vi måste få ett verkligt vänsteralternativ som törs be borgarna dra åt helvete när de kommer dragande med Stalin och Nordkorea. Så tyckte vi som gick tillsammans, och som satt hemma hos oss hela kvällen och åt god mat, drack vin, pratade politik och hade det riktigt trevligt.