Det måste löna sig att arbeta

Text och bild: Staffan Castegren

dogsDe tycker att konstnärer, hundvakter och Fas 3:are gärna kan jobba gratis …

De senaste femtio åren har borgarna ständigt återkommit till en paroll: det måste löna sig att arbeta.
– Ja visst, självklart, sa jag första gången jag hörde det.
Då hoppade alla mina vänsterpolare på mig och kallade mig, trotte, bracka, folkpartist, och andra fasansfulla skällsord, så jag knep väl igen. Men numera, är jag inte lika rädd för vad folk tycker. Nu vill jag reda ut den här saken en gång för alla.

Jag tycker tanken på medborgarlön är rätt bestickande. Det skulle lösa många stora samhällsproblem. Och jag vet vad jag skulle använda min till: Få en rudimentär försörjning medan jag skriver en och annan blogg, sjunger lite visor, och ligger och tittat upp på molnen med ett grässtrå i munnen. Andra skulle vilja arbeta på vanliga jobb och jag tycker det är självklart att de, förutom medborgarlönen, ska få pröjs för det. Det måste löna sig att arbeta.

Många som jobbar gör det bara för stålarna. De dräller omkring och gör inte överdrivet många knop. Det sociala är det viktigaste, och de gillar fikat, lunchen och rökpauserna bäst, och det är väl inget konstigt med det. Men sen finns det andra som gärna tar övertid, går på kurser och förkovrar sig på sin fritid. Klart att de ska få mera betalt än vad vi vanliga bohemiska sölkorvar får. Det måste löna sig att arbeta.

Om man ska tro Marx, och det ska man nog, är det bara arbetet som skapar mervärde. Kapital och råvaror är döda om inte arbete tillförs. Vad är en klump järn och några slamsor gummi om man inte bygger en cykel? Men det senast halvseklet har lönekostnadernas andel av varupriserna sjunkit, medan vinst och ”kapitalkostnader” stigit. Det är åt helvete. Det måste löna sig att arbeta.

Nu börjar nog mina intelligenta läsare ana vart den här texten är på väg. Jag och borgarna menar inte samma sak när vi säger att det måste löna sig att arbeta. De har i grunden en helt annan syn på detta. De tycker att konstnärer, hundvakter och Fas 3:are gärna kan jobba gratis. De sänker skatterna så att folks disponibla inkomst ska öka utan att företagen ska behöva höja lönerna. De sänker sjukpenning och a-kassa kraftigt för att signalera att det lönar sig att bita ihop när man är sjuk, och inte bråka så att man blir avskedad.

När borgarna säger att det måste löna sig att arbeta, menar de inte arbete generellt. De menar att det måste löna sig att vara entreprenör och att driva företag. När jag säger att det måste löna sig att arbeta menar jag att de som faktiskt skapar värde ska få en större bit av förtjänsten än de vars enda merit är att de råkar ha en massa pengar. Borgarna menar att entreprenörskap är samhällsnyttigt i sig själv. Jag menar att det är dags att skrota många av de där samhällsfarliga gamla näringslivsmyterna.