Att recensera sin egen bok

Text och bild: Staffan Castegren

booksEftersom DN inte lär bry sig.

Den sextonde familjen liknar inget annat i den svenska deckarfloden. Jag väljer att kalla den proggdeckare av en anledning. Ska man jämföra den med något är det inte Mankell, Läckberg eller Åsa Larsson. utan snarare Fria Proteatern, eller kanske ännu hellre, Tårtan och Skrotnisse. Det handlar om en renhjärtad tro på godheten och ett försök att förklara ondskan.

Boken utspelar sig 1972. Huvudpersonen, Rickard Widmark, är privatdetektiv av film noir-typ i trenchcoat och hatt. Han är tuff och slängd i käften, men bär också på osorterat tankegods från arbetarkvarteren i Vasastan. När han möter hippies och vänstersympatisörer i 70-talets Stockholm blir det komplicerat

Hans uppdrag är att leta reda på den försvunne arvtagaren i en mäktig finansfamilj. Där möter han interna stridigheter mellan starka personligheter: den koleriske morbrodern, den ondsinta sherrypimplande modern och advokaten som metodiskt vill krossa vänstervågen och göra Högerpartiet, som nyss bytt namn till Moderata samlingspartiet statsbärande.

Bokens titel kommer från CH Hermanssons bok De femton familjerna. Det här är den sextonde familjen, hungrig och på väg upp. Men det finns mörka hemligheter. Vem var mannen som blev skjuten fyra år tidigare? Vem är det som styr och ställer i bakgrunden? Vilka är gansterynglen med nylonstrumpor över huvudet ute i Näsby Park?

Men den bärande deckargåtan handlar inte om våld och pengar, utan om klass. Rickard Widmark kommer från den arbetarklass som byggde välfärdssamhället. Vad händer när han möter medelklasstudenten i snickarbyxor som citerar Mao? Vad händer i kärleksrelationen med överklasskvinnan på Östermalm?

Den sextonde familjen är en rolig bok med drastiska situationer. Det är en nostalgisk bok där vi får åka med i Widmarks Ford Falcon i ett Stockholm som inte längre finns. Men framför allt är det en samhällskritisk bok som vill beskriva hur högerkrafterna började mobilisera i början av 70-talet för att skapa det vi upplevt de senaste åtta åren i Alliansens Sverige.

Jag har ett antal böcker bakom mig. Jag har totat ihop hundratals revynummer. Jag har arbetat som allmänjournalist och Copy och har skrivit om nästan allt. Detta är alltså inte någon debutroman, utan en rapp berättelse av en driven skribent. Men det är samtidigt en bok som bryter mot många regler, kort sagt en proggdeckare.

Stöd en författare! Köp boken här.