Category Archives: Prosa

Möte i Värmland

Text: Sven Stolpe

stolpeDen första av Stolpes tre anekdotsamlingar från 70-talet.

 

Sven Stolpe 1905–1996 var författare, kritiker, översättare och debattör. Han tillhörde en sort som inte är så vanlig nu; den bildade reaktionären. Dagens bakåtsträvare är oftast populister som misstänkliggör all boklig bildning.

Stolpe blev katolik och skrev om den heliga Birgitta och om drottning Kristina. Han skrev också en märklig hatbok om Olof Lagercrantz och en otrolig mängd artiklar och debattinlägg. Denna text kommer från boken “Låt mig berätta” som stundtals är mycket rolig.

Anderssonskans Kalle

Text: Emil Norlander

andersonskansDå smög sej Anderssonskans Kalle bakom henne å tog en stor spik och bultade den igenom alla kjolarna …    Ill. Oskar Andersson (O.A.)

Emil Norlander (1865–1935) var mest känd som revyförfattare; kupletter som Fia Jansson och Amanda Lundbom kommer från hans penna. Mycket är lyteskomik och fördomsfullhet. År 1901 skrev han boken Anderssonskans Kalle som filmats ett flertal gånger. Även här finns skämt som inte är riktigt rumsrena i dag, men också en kärlek till de fattiga människorna på Söders höjder.

När Anderssonskans Kalle spikade fast Petterssonskan vid planket.

 

Anderssonskans Kalle leker cirkus.

 

Anderssonskans Kalle uppträder som fyrverkare å hans mamma tuttar på.