En psalm om frihet

Text, bild och musik: Staffan Castegren

katarinaEtt annorlunda krucifix

Lyssna på Youtube solo
Lyssna på Youtube, arrat för kör
Psalm om frihet, noter för kör

Här kan du ladda hem text och ackord

I Katarina kyrka i Stockholm hänger detta ovanliga krucifix: Stenen är bortvält, törnekransen kastad, den blodiga svepningen hänger kvar på det tomma korset, Kristus är uppstånden och befinner sig någon annan stans.

Jag går i Stockholms kyrkor ibland, för lugnet och den höga rymdens skull. Men en söndag passerade Siv och jag Katarina just när högmässan skulle börja och vi gick in och satte oss. Jag får väl erkänna att jag har lite svårt för budskapet så efter en stund smet vi.

På hemväg bestämde jag mig för att skriva en psalm. Jag förstod hur den skulle vara uppbyggd, musikaliskt och innehållsmässigt, och att språkbruket måste vara renhjärtat och troskyldigt. Att skriva om Jesus var ju inte aktuellt så det blev en frihetlig sång.

En psalm om frihet
Sångtext: Staffan Castegren

Mänskan är sin egen
Den som oss förtalar
han förtalar ock sig själv
Gud finns bara inom oss
inget fjärran himlabloss
Ingen ska bestämma
vad vi människor ska tro
Mänskan är sin egen gud

Ondskan är vår egen
Låter vi oss styras kommer
ondskan av sig själv
Ondskan är en samhällspakt
ingen underjordisk makt
Ingen ska bestämma
över människornas tid
Ondskan är vår egen skuld

Frihet är vår egen
Kärlek och respekt för andra
gör mig mera fri
Frihet är vår födslorätt
fri från guld och kungaätt
Ingen ska bestämma
över mänskans kropp och själ
Frihet är vår egendom

Upphovsrätten till text och musik tillhör Staffan Castegren. Upphovsrätten till körsättningen tillhör Elias Castegren. Våra namn ska alltid anges vid framförande. Det är fritt fram att framföra musiken i kyrkor och andra passande sammanhang. Vid inspelning, sändning eller tryck krävs tillstånd från innehavarna av upphovsrätten.