Bråkräkning del 1

Ett bråk består av en täljare och en nämnare. Täljaren står över bråkstrecket och nämnaren står under bråkstrecket.

I bråket är alltså täljaren 2 och nämnaren 3.

Bråket kan också skrivas som 2 / 3.

Bråkdelen av det hela

Beräkna 1/3 av 600 kr.
Lösning: av 600 kr = 600 kr/3 = 200 kr
Svar: 200 kr

Beräkna av 7 000 kr
Här börjar du med att först beräkna hur mycket 1/5 är av 7 000 kr. 3/5 måste då vara tre gånger så mycket som 1/5.

Lösning: av 7 000 kr = 7 000 kr/5 = 1 400 kr
av 7 000 kr = 3 · 1 400 kr = 4 200 kr
Svar: 4 200 kr

Sambandet mellan tal skrivna i bråkform och i decimalform

Följande samband är bra att kunna utantill:


  = 0,5    = 0,25    = 0,75 
  = 0,1    = 0,2    = 0,3    och så vidare 
  = 0,2    = 0,4    = 0,6     = 0,8 

Om du dividerar 1 med 3 går divisionen inte jämnt ut. Du får 0,33 ... Det finns inget exakt decimaltal som motsvarar 1/3. Om du vill uttrycka 1/3 i decimalform, får du avrunda till ett lämpligt antal decimaler.


Hur många delar går det på en hel?

Hur många delar det går på en hel beror naturligtvis på hur stora delarna är. Delar du en hel i halvor, får du två stycken. Delar du den i tredjedelar, får du tre stycken. Delar du den i fjärdedelar går det naturligtvis 4 delar på en hel. Så här ser det ut:

... och så vidare

Hur du drar bort en bråkdel från en hel

Om du ska dra bort 3/5 från en hel, är det lättast om du tänker dig den hela som fem femtedelar.


Vi tar väl ett exempel till. Tänk att du har talet 1 – 3/7. Här handlar det om sjundedelar, därför ska du göra om den hela till just sjundedelar. En hel är naturligtvis samma som sju sjundedelar. Så här ser det ut:



Bråkform och Blandad form

Ett tal som innehåller både hela och delar sägs vara skrivet i blandad form. Om talet bara innehåller ett bråk, säger man att det är skrivet i bråkform. Ibland är det nödvändigt att kunna omvandla ett tal i bråkform till blandad form eller tvärtom.


Blandad form till bråkform

Tänk att du har ett tal i blandad form, till exempel 1 1/3. Detta tal uttalas en och en tredjedel och det betyder en plus en tredjedel. Om du ska skriva det i bråkform så gör du som vi gjorde när vi drog ett bråk från en hel. Du gör om den hela till tredjedelar. Då får du tre tredjedelar plus en tredjedel. Det kan du räkna i huvudet, men vi skriver ändå ut det:


Vi tar några exempel till för säkerhets skull:



I det senaste exemplet såg du att vi hade två hela och fyra femtedelar. Då är frågan: Hur många femtedelar blir två hela? Ja, det är bara att läsa innantill. Det blir tio femtedelar. Det är viktigt att du förstår det. Du får inte tro att det blir tio tiondelar. Men vid det här laget vet du väl att tio tiondelar är lika mycket som fem femtedelar, det vill säga en hel.

En genväg till samma svar är att multiplicera antalet hela med nämnaren och sedan lägga till täljaren. Nämnaren däremot låter du vara som den är. Så här ser det ut:



Bråkform till blandad form

Om täljaren hos ett bråk är större än nämnaren, kan du skriva om bråket till blandad form. Tänk att du har bråket 5/4. Fyra fjärdedelar är samma som en hel, det vet du. Om du drar fyra fjärdedelar från fem fjärdedelar får du en fjärdedel över. Du får alltså en och en fjärdedel.

Tänk att du har bråket 8/3. Tre tredjedelar är samma som en hel, det vet du. Om du drar tre tredjedelar från åtta tredjedelar får du fem tredjedelar över. Men 5/3 är fortfarande mer än en hel. Du kan få ut en hel till. Bråket åtta tredjedelar kan alltså skrivas två och två tredjedelar.

Vi skriver ut några exempel till så att du ser hur det fungerar:





Bråkräkning del 2

Detta avsnitt handlar om förkortning samt om addition och subtraktion av bråk med samma eller olika nämnare.


Tillbaka till första sidan