Övningar

Använd penna och papper. Var noggrann med uppställningarna. Rätta när du kommer till länken med svar. Om något blivit fel, tänk efter varför och räkna om. Här ska du arbeta självständigt. Fuskar du, fuskar du bara för dig själv.


Problemlösning med de fyra räknesätten

Många tycker att lästal är jobbiga. Det är synd för lästal tvingar dig att fundera. Du måste helt enkelt "tänka matematik". Att kunna lösa problem är något du har glädje av, både i skolan och i vanliga livet.

Övning 115:

Lisa samlar på hårdrocksinglar. Titta på hennes lista:
Black Snow: Finns 12, har alla utom 3.
Boneyard Babes: Finns 7, har alla utom 2.
Cloven Heads: Finns 23, har alla utom 5.
Ecstatic Trash: Finns 5, har alla.
Human Hatred: Finns 6 har bara 1 (suck!).
Suburban Death: Finns 11 har alla utom 2.
Ultimate Ice Pick: Har 7 av de 9 som finns.
Hur många hårdrocksinglar har Lisa tillsammans?

Övning 116:

Bruno och hans två kompisar har en verkstad hemma i Brunos garage. De har köpt 8 gamla skrotcyklar för 50 kronor styck och reservdelar för 350 kronor. De rustar upp cyklarna och säljer dem för 450 kronor styck. Först drar de av sina kostnader. Sedan bestämmer de att hälften av vinsten ska gå till att köpa nya skrotcyklar och bättre verktyg. Resten delar de lika. Hur mycket får Bruno?

Övning 117:

I Saras familj äter man spagetti en gång i veckan. Det går åt ett paket åt gången. Varje paket innehåller 1 500 spagettistrån och varje strå är 26 centimeter långt. Hur många kilometer spagetti äter de på ett år?

Övning 118:

Fredrik är klassens mattevärsting. Han har hunnit längre i boken än någon annan. Redan första veckan räknade han talen från 1 till och med 125 a, b, c och d. Andra veckan klarade han talen upp till och med 188 a, b, c, d och e. Tredje veckan gjorde han lästalen upp till och med 230. Hur många tal räknade han under dessa tre veckor?

Övning 119:

Innan Per går till skolan frågar han sin jobbiga storasyster hur kallt det är. Hans storasyster, som verkligen är jobbig, svarar att i går var det 4,7 grader plus, men nu har det sjunkit med 5,6 grader. Hur kallt är det? (Obs att detta är ett lurigt tal. Tänk en gång extra!)

Övning 120:

Alla bilar har ett registreringsnummer på en skylt fram och bak. I Sverige består numret av 3 bokstäver och 3 siffror. Hur många olika nummer kan man få med det systemet? Räkna med 25 bokstäver (Å, Ä och Ö används inte). Din uträkning gäller bara i teorin. I verkligheten har de plockat bort en del bokstavskombinationer som inte är så lämpliga.

Övning 121:

AB Smågodis & Son tillverkar bland annat salta grodor. De säljs i en påse som innehåller 20 grodor till godisaffärer som betalar 4 kronor per påse. På ett år säljer de 360 000 påsar. En dag bestämmer sig fabrikens skurkaktige ägare att de bara ska stoppa i 18 grodor per påse, men ändå ta samma pris. Hur mycket tjänar han på detta på ett år? (Vi struntar här i kostnaden för påsen och annat.)

Övning 122:

I vår klass är vi indelade i tre grupper: Grupp a har 8 elever, b har 9 elever och c har 7 elever. Nu ska vi göra en resa tillsammans. Det kommer att kosta 15 000:-. Det finns 5 160:- i klasskassan. Varje elev betalar 250:-. Resten ska grupperna tjäna ihop. Det blir olika summor för de tre grupperna eftersom de har olika elevantal. Hur mycket ska varje grupp tjäna ihop?

Övning 123:

Jessica har en syster och två bröder. Jessicas mamma har två systrar och tre bröder. Jessicas mormor är änka. Det är en mycket bra mormor, för hon är både snäll och rik. En dag sålde hon en bunt aktier och fick 235 200 kronor. De pengarna fick hennes barn dela på. Jessicas mamma ville ge sin del vidare så hon lät sina barn dela på de pengarna. Hur mycket fick Jessica?

Övning 124:

Skolans teaterförening ska sy en ny ridå till scenen i aulan. De har fått tag på ett bra tyg som är 120 centimeter brett och som kostar 63 kronor per meter. Takhöjden är 3,5 meter. Scenen är 13,44 meter bred. Slöjdläraren säger att de ska lägga till en fjärdedel till det måttet för sömsmån och för att ridå ska hänga snyggt. Vad kostar tyget till ridån?

Övning 125:

Lasse ska börja plugga på universitetet i Linköping. Han har goda kontakter och har fått två erbjudanden om bostad: En etta på 32 kvadrat som kostar 1 254 kronor per kvadrat och år och en trea på 68 kvadrat som kostar 960 kronor per kvadrat och år. Om han tar trean kan han hyra ut ett rum till en studiekamrat för 2 100 kronor per månad. Vilken lägenhet blir billigast för Lasse?

Övning 126:

1. Tänk att du har ett papper som är en halv millimeter tjockt. Om du viker det dubbelt blir det en millimeter. Viker du det igen blir det två, och igen fyra, och igen åtta millimeter. Varje gång du viker pappret blir det dubbelt så tjockt.
2. I verkligheten går det bara att vika pappret fem eller sex gånger, men i dag struntar vi i verkligheten. Vårt papper går att vika hur många gånger som helst och varje gång blir det dubbelt så tjockt.
3. Avståndet upp till månen varierar, men i dag säger vi att det är 380 000 kilometer.
Fråga: Hur många gånger måste man vika pappret för att det ska nå till månen?Svar till övningarna 115 -126Tillbaka till inledningen