Varför ska man gå i skolan?


1 Yrkesval

Om man frågar skolelever varför de ska gå i skolan svarar de ofta att det är för att de ska få ett bra jobb. Det är ett utmärkt svar. Man måste skaffa kunskaper som passar yrkesvalet. Blivande dataingenjörer vill ha bra betyg i matte och fysik. Framtida EU-byråkrater pluggar samhällskunskap och historia. Elever med författarambitioner fördjupar sig i språket.


2 Demokratisk grundsyn

Som vuxen måste man förstå samhällets olika funktioner. Det kan gälla skattefrågor, hemjuridik, arbetsmarknaden och politiska val. Vi lever i ett demokratiskt välfärdssamhälle där mycket bygger på den enskildes personliga engagemang. Det ger ännu ett bra svar på vår fråga: Skolan ska fostra medborgare till en demokratisk grundsyn.


3 Bildning

Bildning har ett egenvärde, bortsett från nyttan. Man mår bra av att kunna saker. Musik, litteratur och konst är så oändligt mycket mer än ZTV, veckotidningsnoveller och reklambilder. Historia, samhällskunskap och geografi är nycklar till nuet. Matte, fysik och biologi tränger djupt in i verkligheten. Livet blir begripligare om man förstår sammanhangen.


Vad är viktigast?

Uppräkningen ovan börjar med den genomsnittliga elevens val. Om man frågar en tjänsteman på Skolverket skulle man kanske få svaret att demokratisk fostran är det viktigaste. Just därför ska vi här prata om bildningens betydelse. Vi ska visa att bildning har en hel del att göra med både yrkeskarriär och demokratisk fostran.


Vill du läsa vidare? Klicka här:

Bildning och utbildning – Vad är skillnaden?

Tycker du att det räcker? Klicka här:

Tillbaka